Logo Polskiego Radia
Trójka
Emilia Iwanicka 25.06.2013

Niewidomi kucharze. "Dziś niewidomy może być kim chce"

Uczniowie z Ośrodka Szkolno Wychowawczego nr 1 w Bydgoszczy im. Brailla uczą się m.in. zawodu kucharza. Opowiada o nich reportaż "Smak na opuszkach palców".
Bohaterki reportażu Smak na opuszkach palców  przy pracyBohaterki reportażu "Smak na opuszkach palców" przy pracyRoma Leszczyńska/ Polskie Radio
Galeria Posłuchaj
  • Niewidomi kucharze. "Dziś niewidomy może być kim chce" (Reportaż/Trójka)
Czytaj także

Obserwując, jak poruszają się po kuchni, kroją ostrymi nożami warzywa, wrzucają makaron do wrzątku, nikt by się nie domyślił, że nie widzą. Jak przyznają, ich rodziny były początkowo sceptycznie nastawione do takiej pracy, ale dzięki wysiłkowi wszystko jest możliwe.

Reportaż w Trójce - słuchaj, kiedy chcesz >>>

Pewnego dnia przyjęli nawet zaproszenie do Łodzi. W restauracji "Titi”, gdzie serwuje się kolacje w ciemności, przygotowali specjalne menu dla gości... W restauracji pracują także niewidomi kelnerzy.

Zapraszamy na reportaż Romy Leszczyńskiej "Smak na opuszkach palców.

"Reportaży " na antenie Trójki można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 18.15.

Wszyscy chętni mogą też spróbować swoich sił w kuchni, przygotowując menu, jakie w Łodzi zaserwowali uczniowie. Oto przepisy:

Polędwica wołowa z karmelizowanym selerem i tajską pastą curry.

Składniki:

- 0,5 kg polędwicy wołowej,

- 1 seler,

- 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry

- cukier, pieprz, sól,

Sposób wykonania:

- Przygotować składniki: polędwicę i seler pokroić w paski, mięso przyprawić pieprzem i solą.

- Przygotować karmel, do którego wciąż trzymając na ogniu dodać seler. Gdy seler zacznie się robić przeźroczysty, a karmel się zredukuje, smażymy polędwicę, na dużej patelni małe porcje mięsa, krótko obsmażamy z każdej strony ( dosłownie 2-3 min.)

- Na koniec wrzucamy mięso do karmelu, mieszamy i jest gotowe do wydania.

- Mięso podajemy z ryżem, najlepiej basmati i sosem jogurtowym, lub śmietaną, wymieszaną ze świeżą miętą i sokiem z cytryny.

Warzywa korzeniowe pieczone z tymiankiem i czosnkiem

Składniki:

- 0,5 kg marchwi,

- 0,5 kg selera,

- 0,5 kg pietruszki,

- 0,2 kg cebuli,

- 3 ząbki czosnku,

- suszony tymianek.

- olej.

Sposób przygotowania.

- Warzywa kroimy w cienkie słupki, cebula w piórka, czosnek bardzo drobno posiekać,

- Warzywa wysypujemy na blachę, skrapiamy olejem i posypujemy tymiankiem,

- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 min.,

- Na około 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy czosnkiem.

gs