Logo Polskiego Radia
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 04.03.2015

Przepis na pasternak w miodzie

Podobny do pietruszki, ale delikatniejszy, o słodkim smaku - oto zapomniany w naszych kuchniach pasternak. A szkoda! Przyda się i do szlachetnej kremowej zupy i do deseru.
Pasternak zapiekany z miodem - można go wykorzystać zarówno do obiadu, jak i jako część deseruPasternak zapiekany z miodem - można go wykorzystać zarówno do obiadu, jak i jako część deseruGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Katarzyna Pruchnicka i Marta Dymek podają przepisy na dania z pasternaku (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

- Wykorzystując słodycz pasternaku, możemy go zapiec w piekarniku, wraz z miodem albo syropem klonowym i odrobiną laski wanilii oraz skórki z cytryny - instruuje Marta Dymek. Dodaje, z czym warto połączyć pasternak, by w efekcie otrzymać rozgrzewający, zimowy i aromatyczny deser.

Wraca moda na zapomniane warzywa - w roli głównej topinambur>>>

Rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej podaje też przepis na zupę-krem z pasternaku z orzechami.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Dymek
Data emisji: 04.03.2015
Godzina emisji: 11.15

(fbi, ei)