Logo Polskiego Radia
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 11.03.2015

Wiosenne grzyby - znakomite w kuchni

Nieśmiało wyrastają już w lasach i wspaniale nadają się do aromatycznych dań. Katarzyna Pruchnicka zaprasza na pierwsze marcowe spacery po lecie. Koniecznie - z koszykiem w ręku.
Rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej tłumaczy, jak rozpoznać cenne i aromatyczne odmiany wiosennych grzybówRozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej tłumaczy, jak rozpoznać cenne i aromatyczne odmiany wiosennych grzybówPixabay/CC/parker
Posłuchaj
  • Katarzyna Pruchnicka poleca pierwsze wiosenne grzyby (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

W audycji "A nuż, widelec" o wiosennych odmianach grzybów opowiada Monika Pęcikiewicz. Doradza, z czym najlepiej będzie smakowała wodnica (lub wodnicha) marcowa oraz smardze. Warto rozejrzeć się za wodnicą w polskich lasach, tym bardziej że za granicą jest ona pod ochroną.

Rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej tłumaczy, jak rozpoznać cenne i aromatyczne odmiany wiosennych grzybów.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Pęcikiewicz
Data emisji: 11.03.2015
Godzina emisji: 11.15

fbi/iwo