Logo Polskiego Radia
Trójka
Katarzyna Rogowska 23.01.2020

Naked cake, minimalizm i zioła, czyli trendy w cukiernictwie na 2020 rok

Trendy w cukiernictwie zmieniają się niemal tak często, jak te panujące w modzie. O tym, jak powinien wyglądać, a przede wszystkim smakować, tort na miarę lat 20. XXI wieku opowiedziały nam "Dziewczyny z wypiekami", czyli Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz.

Naked cake

Zazwyczaj całość tortu obkładamy masą marcepanową, lukrem lub czekoladą, które nie tylko dają nam dodatkową słodycz, ale pomagają też zakryć wszelkie niedoskonałości powstałe przy wypiekaniu biszkoptu. – Torty Naked, czyli takie, w których prześwituje biszkopt, są teoretycznie najłatwiejsze, ale tak naprawdę wcale nie są łatwe do zrobienia. Technicznie trudno jest postawić taki tort, żeby się nie łamał, nie przewalał i trzymał pion – podkreślają Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz.

Zdjęcie ilustracyjne   Foto: shutterstock.comUfaBizPhoto Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.comUfaBizPhoto

Świeże kwiaty

– Ten trend trwa już od kilku lat. Takie kwiaty wyglądają piękniej niż z masy cukrowej – przekonują nasze rozmówczynie . A gatunków jadalnych kwiatów jest mnóstwo. Bratki, chryzantemy, fiołki, frezje, goździki, lawendy, piwonie, róże, storczyki, tulipany mogą znaleźć się nie tylko na wypieku, ale również w słonych potrawach.

Zdjęcie ilustracyjne  Foto: shutterstock.com/sarsmis Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/sarsmis

Minimalizm

– Im mniej, tym fajniej. Widać, że tort jest "niedorysowany" i że jest to specjalnie. Wykorzystujemy faktury betonu czy zamszu – mówią specjalistki. W estetykę minimalizmu idealnie wpisują się prostota i ograniczanie ilości ozdób, a także wspomniany wcześniej naked cake.

Zdjęcie ilustracyjne  Foto: LightField Studios Zdjęcie ilustracyjne Foto: LightField Studios

Zioła

– Do cukiernictwa wchodzi coraz więcej smaków z różnych zakątków świata, w tym dużo smaków z Azji. Dużo pracuje się z owocami yuzu, czyli odmianą limonki. Popularne jest też wykorzystywanie smaków leśnych, czyli rozmarynu czy melisy. Ludzie zaczęli otwierać się na takie smaki. Zioła zazwyczaj używane do słonych potraw ze słodyczami smakują obłędnie – zachęcają "Dziewczyny z wypiekami".


Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Jakub Rutkiewicz Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Jakub Rutkiewicz

W audycji mówiliśmy także o zdrowych słodyczach i zdradziliśmy szybki przepis na trufle z wiórkami kokosowymi dla niezapowiedzianych gości.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz ("Dziewczyny z wypiekami")
Data emisji: 23.01.2020
Godzina emisji: 11.30

kr/ml