Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 03.11.2012

Mamy spaczone wyobrażenie o kuchni amerykańskiej

Wszystko co amerykańskie to kolorowe, duże, nadmuchane, napompowane. Ale czy zdrowe? Jaka jest amerykańska kuchnia?
Tort bezowy z żurawiną i sokiem klonowymTort bezowy z żurawiną i sokiem klonowymAndrzej Gralewski/PR

Robert Sowa, mistrz kulinarny ocenia, że niesłusznie mam złą opinie o amerykańskiej kuchni. Etniczna kuchnia amerykańska to fasola, kukurydza i mięso. Ale dzisiaj kuchnia amerykańska to wpływy włoskie i francuskie. - Większość kreatorów kulinarnych ma swoje restauracje w Stanach Zjednoczonych i bardzo im zależy na tym rynku - podkreśla.

Robert
Robert Sowa w studiu radiowej Jedynki

Gość radiowej Jedynki chwali zalety amerykańskiej wołowiny. Bo krowy są pasione dużą ilością kukurydzy, stad ten świetny smak. Jego zdaniem, lekko krwisty stek z puree z kukurydze ze specjalnym sosem do steków to coś fantastycznego.
Robert Sowa zwraca uwagę, że w naszych oczach Ameryka to kraj ludzi otyłych, którzy jedzą niezdrowa żywność, czyli fastfoody. Ale w Europie też znalazłoby się wielu otyłych i jedzących śmieciowe potrawy.
W opinii mistrz, nasza szarlotka od amerykańskiej wiele się nie różni, sernik domowy smakuje równie wybornie co amerykański sernika na kremowym serze.
Gość przyniósł do studia Soboty z radiową Jedynką tort bezowy w stylu amerykańskim z żurawiną i syropem klonowym.
Posłuchaj całej rozmowy Karoliny Rożej z Robertem Sową.
(ag)