Logo Polskiego Radia
Jedynka
Michał Mendyk 01.11.2012

Marek Brzeziński: byłem Szwajcarem

Popularny korespondent Polskiego Radia opowiadał Magdzie Mikołajczuk o roku spędzonym w kulinarnej świątyni.
Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjneGlow Images/East News

Pod koniec 2009 roku Marek Brzeziński zakończył wieloletnią pracę w Radiu Francuskim oraz paryskim Instytucie Schillera. Odprawę postanowił zainwestować w... edukację. I tak na cały rok trafił do słynnej szkoły Le Cordon Bleu. Doświadczenia opisał w książce "Kulisy kulinarnej akademii".

- Stałem się Szwajcarem, których powołują do armii nawet w wieku sześćdziesięciu lat - wspominał Brzeziński w Jedynce. - Panował tam reżim jak w oddziale specjalnym piechoty morskiej. Do tego wszyscy byli dużo młodsi i sprawniejsi ode mnie - żali się, pół żartem, pół serio.

Ten rok nie był jednak zmarnowany. Marek Brzeziński nauczył się dobrze trzymać kuchenny nóż, zdobył specjalne buty, a przed wszystkim dowiedział się, jak ugotować smakowite francuskie dania. W rozmowie z Magdą Mikołajczuk podkreślił jednak, że "Kulisy kulinarnej akademi" są mniej o tym, co należy włożyć do garnka, a bardziej o tym, dlaczego. Posłuchajcie.