Logo Polskiego Radia
Czwórka
Katarzyna Kucharska 28.03.2011

Po posiłku zjedz i talerz

- To są opakowania, które są wykonane w 100% z otrębów pszennych – wyjaśnia Natalia Kretowicz, gość "Czwartego Wymiaru" projektantka i entuzjastka dobrej kuchni.
Po posiłku zjedz i talerz

Niektóre gospodynie uważają, że jeśli gość zjadł wszystko z talerza, to mu bardzo smakowało i są z tego powodu zadowolone. A co, gdyby zjadł i talerz? Otóż nic złego by się nie stało, pod warunkiem, że potrawa byłaby podana w specjalnym, ekologicznym naczyniu.

- Na tym talerzu spokojnie możemy zaserwować cały obiad, nawet z sosem. To z resztą ułatwia później zjedzenie go, jak już nasiąknie sosem – tłumaczy Natalia Kretowicz.

Talerze wykonane z otrębów, ale producenci już pracują nad nadaniem im atrakcyjnych walorów smakowych. Inaczej jest w przypadku wykorzystania jako naczynia warzyw lub słodyczy.

- Można sobie zrobić miskę liścia kapusty na surówkę, z czekolady do deserów, są też sztućce z czekolady – wymienia gość "Czwartego Wymiaru".

Niezjedzone naczynia często wykorzystywane są do karmienia zwierząt. To kolejna zaleta ich stosowania, poza oczywiście bardzo szybkim rozkładaniem się już zużytych.

W Polsce jadalne naczynia są jeszcze trudno dostępne. Gdzie można je kupić, a także jakie inne pomysły na przechowywanie posiłków tworzą naukowcy, dowiecie się słuchając fragmentu audycji "Czwarty Wymiar". Dźwięk znajdziecie w ramce po prawej stronie.

KaW