Logo Polskiego Radia
Czwórka
Agnieszka Paciorek 08.09.2010

"Wylansuj" się za pomocą Internetu

W "Poranku" mówiliśmy ponadto o szkolnych przyjaźniach, spożyciu mięsa i polskich winnicach.
Wylansuj się za pomocą Internetu(źr. East News)
Posłuchaj
  • Internet szansą na zaistnienie
  • Ile trwają szkolne przyjaźnie?
  • Jak często spożywamy mięso?
  • Polskie winnice
Czytaj także

8 września w "Poranku":

Internet szansą na zaistnienie

- Dzięki różnym portalom społecznościowym, muzycznym czy politycznym każdy może zaistnieć w sieci. Wystarczy śmieszny filmik, galeria zdjęć czy parodia piosenki. Łatwy dostęp do Internetu sprawił, że stał się on miejscem promocji. W "Poranku" sprawdzaliśmy, kto i w jaki sposób zwrócił na siebie uwagę internautów w ostatnich latach.

Ile trwają szkolne przyjaźnie?

- Szkolne lata kojarzą się z potańcówkami, wycieczkami i pierwszymi miłostkami. To czas nawiązywania bliższych znajomości, które czasem potrafią przerodzić się w przyjaźnie na całe życie. Jednak utrzymanie kontaktu z koleżanką/kolegą ze szkolnej ławki kosztuje wiele wysiłku. W "Poranku" opowiadaliśmy o szkolnych znajomościach, a Monika Dreger z poradni "Warszawska Grupa Psychologiczna" wyjaśniała, co odgrywa rolę w zacieśnianiu więzi.

Jak często spożywamy mięso?

- Kiedyś, by kupić mięso należało stać w długiej kolejce przez wiele godzin, ale nawet to nie gwarantowało jego zdobycia. Dziś jest towarem dostępnym w każdym sklepie. Według piramidy żywieniowej powinniśmy je jadać kilka razy w tygodniu i częściej wybierać chude gatunki mięsa. W "Poranku" sprawdzaliśmy, jak ważne jest mięso w naszych posiłkach i czy wyobrażamy sobie niedzielny obiad bez schabowego.

Polskie winnice

- W Polsce istnieje już ok. 500 producentów win. Są to przeważnie ludzie, którzy świadomie zajęli się jego produkcją i na miejsce winnic wybrali rejony do tego najdogodniejsze. Najbardziej znane regiony winiarskie znajdują się w okolicach Zielonej Góry, Wrocławia, Krakowa i Jasła. Redaktor naczelny magazynu "Wino" Tomasz Prange-Barczyński opowiadał w "Poranku" o produkcji wina w Polsce i jego walorach.

Zapraszamy.

ap