Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 07.02.2013

Irlandzkie śniadanie nie jest dla modelek

Pożywnie, ale wysokokalorycznie odżywiają się Irlandczycy. A że ich kraj w przeważającej części jest rolniczy, sztuka kulinarna opiera się na kuchni wiejskiej i dużej ilości potraw mięsnych.
Irlandzkie śniadanie nie jest dla modelek Glow Images/East News

- Tradycyjne irlandzkie śniadanie to tak naprawdę duży talerz pełen protein - mówi zastępca szefa misji Ambasady Irlandii w Polsce - Są na nim plastry bekonu, irlandzkie kiełbaski, biały i czarny pudding, jajka, smażone pomidory i grzyby. To doskonały posiłek dla kogoś, kto cały dzień będzie pracował np. na polu.

Takie menu o poranku to najlepszy dowód, że Irlandczycy bardzo poważnie traktują tezę, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w jadłospisie człowieka.

- W dawnych czasach potrawy na śniadanie smażyło się w głębokim tłuszczu, na żelaznej patelni. Teraz, kiedy ludzie zdali sobie sprawę, że to nie jest zdrowe, ograniczają się do grillowania - dodaje rozmówczyni Eweliny Grygiel.
Czytaj także: Irlandia znów przewodzi w UE

Do najbardziej popularnych mięs należą wołowina, baranina i wieprzowina. Spożywa się je, podobnie jak w Polsce, z ziemniakami. Irlandczycy jedzą też dużo chleba - głównie razowego i białego chleba sodowego. Jeśli chcesz poznać inne irlandzkie przysmaki posłuchaj kolejnego odcinka cyklu "Tydzień irlandzki" w "Poranku OnLine". Nagranie w pliku dźwiękowym dołączone jest do artykułu.

kul