Czwórka
Przemysław Goławski
24.08.2011
Czekoladowa przypadłość
Każdy z nas lubi czekoladowe przysmaki. Czasami zdarza się jednak, że gdy rozpakowujemy czekoladę lub batona widzimy na ich powierzchni biały nalot. Czy jest to coś niepokojącego?
(fot. sxc.hu)
Posłuchaj
-
Czy biały nalot na czekoladzie jest bezpieczny?
Czytaj także
Sprawę białego nalotu na produktach z czekolady badał reporter Czwórki, Błażej Prośniewski. By dowiedzieć się, czym jest on w rzeczywistości i czy jest bezpieczny rozmawiał z Agnieszką Piskałą, specjalistą ds. żywienia firmy Nestlé Polska.
- Biały nalot, który pojawia się na czekoladzie to tak zwany kwiat tłuszczowy. Powstaje on w wyniku przechowywania słodyczy w różnych temperaturach – gdy na przykład czekolada w cieple rozpuści się, a później wstawimy ją do lodówki – wyjaśnia ekspertka.
Nie ma powodów do obaw - nalot to tylko zmiana estetyczna. Przyczyną zmiany wyglądu czekoladowych słodkości jest specyfika ich wytwarzania. Mieszanie kakao, tłuszczu cukierniczego, cukru i mleka to proces konszowania. To on nadaje czekoladzie charakterystyczny smak, zapach i konsystencję.
– Połączenie wszystkich składników trwa 72 godziny, a efektem jest jedwabista czekolada – mówi Piskała. Gdy czekolada się rozpuszcza tłuszcz połączony w konszowaniu wypływa na powierzchnię. To właśnie on tworzy białą warstwę, jak czekolada ponownie zastygnie.
pg