Logo Polskiego Radia
Czwórka
Przemysław Goławski 05.09.2011

Jedz mądrze – w pracy

Czy Polacy jedzą regularnie i zdrowo? Jak wyglądają nasze posiłki gdy jesteśmy w pracy? W Czwórce podpowiadamy, jak należy dobrze jeść.
Jedz mądrze  w pracyfot. SXC

Ostatnie badania pokazują, że zdrowe jedzenie w pracy nie jest naszą mocną stroną. Fastfoody wybierane są przez 9 proc. ankietowanych, 5 proc. zamawia lunch, dbając o to, by był zdrowy. 61 proc. przygotowuje jedzenie do pracy w domu, głównie kanapki. Aż 25 proc. nie jada w pracy w ogóle.

Podpowiedzi, jak zmienić na lepsze nasze codzienne żywienie, udzielają Joanna i Dariusz Brzezińscy, dietetycy, trenerzy fitness, autorzy programu dietetyczno-treningowego Fit and eat. Ich zdaniem, mówienie, że w pracy nie ma czasu by zjeść lub zjeść zdrowo, jest tylko wymówką.

- Wystarczy jeść smacznie. Jeśli czeka na nas smaczny posiłek, chce się go zjeść. I nie prawdą jest, że to co zdrowe nie jest smaczne – wyjaśnia Joanna Brzezińska. Proponuje, by spróbować sernika z kaszą gryczaną i jabłecznika z płatków owsianych. – Są pyszne – przekonuje.

Jeśli chcemy dobrze zjeść, ale dania serwowane przez restaurację w pracy lub pobliskie punkty gastronomiczne nie przypadają nam do gustu, przekąski na cały dzień warto przygotować w domu. Jest to też oszczędniejsze niż zakup cateringu. – Jeśli mamy zapotrzebowanie na różne sałatki lub ryby, zróbmy je w domu. Ne przejmujmy się też tym, co mogą mówić znajomi. Bądźmy asertywni – podkreśla Dariusz Brzeziński.

/
fot. W. Kusiński/PR


Więcej o tym, jak zdrowo jeść, posłuchać można w dźwięku całej audycji.

pg