Logo Polskiego Radia
Czwórka
Paulina Jakubowska 27.02.2013

Macedonia jak województwo podlaskie

- Największą zaletą Macedończyków jest to, że są to ludzie o złotych sercach, którzy nie mają dużo, bo ich gospodarka leży i kwiczy, a chętnie się dzielą i pomagają - mówi Ola Kiljańska, pilot wycieczek, serbistka i kroatystka.
Zamek w OchrydzieZamek w OchrydzieWikipedia/GNU/Biserka Mitrovic
Posłuchaj
  • Macedonia jak województwo podlaskie
  • Macedonia czy FYROM
  • Kulinarne specjały Macedonii
Czytaj także

- Słusznie nazwano Bałkany "bałkańskim kotłem". Komuś, kto się nie orientuje w tym temacie ciężko jest się połapać kto jest kim na Bałkanach - mówi Ola Kiljańska. - Mi w głowie wszystko się ułożyło po pierwszej podróży na Bałkany. Od tamtej pory wiem kto jest kim, kto z kim walczył; posłuchałam ludzi - dodaje.
Macedonia jest wyjątkowo malutkim państwem. Ma tylko 2 miliony mieszkańców i jest wielkości naszego województwa podlaskiego. Na tym małym terytorium jest wszystko - wielkie jeziora, góry, rzeki, wykopaliska archeologiczne.

Macedonia z wielu stron otoczona jest niezbyt przychylnymi jej sąsiadami. Bułgarzy, Albańczycy i Grecy często wysuwają roszczenia do części macedońskiej historii, nazwy czy terytorium. Najwięcej problemów sprawiają jej Grecy, którzy nie chcą zaakceptować nazwy Macedonia. Swoimi działaniami zmusili ten mały kraj do zmiany oficjalnej flagi państwowej.

Zwiedzając Macedonię koniecznie trzeba odwiedzić Ochrydę i Skopje. - Z głównego placu macedońskiej stolicy wiedzie droga do dwóch części miasta - do muzułmańskiej starej czarsziji i nowoczesnej, pełnej blokowisk części prawosławnej - mówi Ola Kiljańska.

Posłuchaj załączonej rozmowy w audycji "4 do 4" i dowiedz się więcej o Macedonii, Ochrydzie i Skopju, a także o tym co z Macedonią ma wspólnego Matka Teresa z Kalkuty.

Posłuchaj załączonego materiału Karoliny Mózgowiec o sporze o nazwę państwa: Macedonia czy FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia - Była Republika Jugosławii Macedonia). Zapraszamy do zapoznania się też z macedońskimi kulinarnymi specjałami.

(pj)