Jak odżywiać się zdrowo?
Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co drugi dorosły w Polsce (powyżej 15 lat) ma kilka kilogramów za dużo. Nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków, a co czwarty jest otyły. Za 6 lat tych ostatnich będzie aż 30 procent.
Lekarze ostrzegają, że osoby otyłe mają więcej problemów medycznych i skłonności do chorób: serca, cukrzycy, wielu rodzajów nowotworów, astmy, obturacyjnego bezdechu sennego, przewlekłych dolegliwości mięśniowo-szkieletowych. Otyli umierają też szybciej.
Prowadząc szybkie tempo życia i to w stresie nie mamy czasu aby pomyśleć jak jemy i ile. Aktywność fizyczna co prawda pozwala spalać nadmiar kalorii ale warto pamiętać, że spalenie 150-200 kcal to konieczność chodzenia około 30 minut i to w szybkim tempie.
PAP/Maciej Zieliński
Najlepsza dieta dla mózgu
Ile posiłków dziennie?
- To nie są takie czasy, że każdy ma jeść 5 posiłków, co 3 godziny. Są osoby, które - na przykład w zależności od schorzeń, które diagnozujemy - powinny jeść tylko trzy posiłki w ciągu dnia - mówi w radiowej Jedynce dietetyk Monika Dąbrowska-Molenda.
Ekspertka zwraca także uwagę, że ważne jest nawodnienie organizmu, czyli picie dużej ilości wody oraz pamiętanie o tym, że kawa z mlekiem pita między posiłkami tak naprawdę także jest posiłkiem. - Mleko jest składnikiem odżywczym, na którym dzieci podwajają masę urodzeniową w ciągu pierwszych 3 miesięcy życia - przestrzega i dodaje, że ważne jest także aby jeść wolno. - Jedzenie to jedyny sport, w którym wygrywa ten, który je najwolniej - zaznacza.
Psychologiczne przyczyny otyłości
Psycholog Paulina Mikołajczyk zwraca z kolei uwagę, że często zajadamy stres. - Wiąże się to także z impulsywnością, bo często osoby, które mają problemy emocjonalne mają problem ze zrozumieniem własnych emocji, a do tego są impulsywne i wpadają w objadanie się - podkreśla.
- Przy okazji dopaminą stymuluje się układ nagrody. Czujemy się dobrze, fajnie, ale to się zapętla, bo widzimy, że nasza waga rośnie i wpadamy znowu w dołek - mówi ekspertka.
Po pierwsze: zmiana nawyków
- Nie tylko jedzenie sprzyja jedzeniu, ale również leki, które spożywamy powodują często nadmierne łaknienie - mówi w radiowej Jedynce lekarz bariatra dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly. - Są jednak grupy leków, które mają ułatwiać chudnięcie. Leczymy pacjentów ze świetnym efektem - zaznacza i dodaje, że wykonywane są także zabiegi operacyjne polegające na przykład na usunięciu części żołądka.
Doktor Wachowska-Kelly zwraca jednak uwagę, że żadne leki ani zabiegi operacyjne nie zmienią naszych nawyków jeżeli przed operacją nie pójdziemy do specjalisty, żeby dowiedzieć się co robimy źle. - Musimy dowiedzieć się, jaki jest główny czynnik, dla którego podjadamy, dlaczego jemy nieuświadomienie. Operacja nie zrobi nic dobrego, bo po po kilku miesiącach i tak dotknie nas efekt jojo - mówi doktor.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
Maria Samczuk/PAP
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadził: Artur Wolski
Goście: dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly (bariatra), Monika Dąbrowska-Molenda (dietetyk) oraz Paulina Mikołajczyk (psycholog)
Data emisji: 5.03.2020
Godzina emisji: 19.08
kh