Logo Polskiego Radia
Jedynka
Jarosław Krawędkowski 21.12.2016

Branża mięsna pod presją dyskontów, ASF i ptasiej grypy

Spadek rentowności, braki w zatrudnieniu na stanowiskach pracowników fizycznych, ograniczenia wynikające z rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych zwierząt, to źródła zmartwień przetwórców mięsa.
Posłuchaj
  • Skąd się biorą obecne kłopoty branży przetwórstwa mięsnego, w tym mięsa wieprzowego, o tym w Agro-Faktach radiowej Jedynki./Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
Czytaj także

Natomiast optymizm budzi ciągle duży, mimo wprowadzanych restrykcji handlowych, eksport.

Eksport ciągnie całą branżę mięsną

̶  Sprzedaż do Unii i krajów trzecich ciągle jest kołem zamachowym dla rozwoju przetwórstwa mięsa, uważa prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Wiesław Różański, który przywołuje dane ilustrujące osiągnięcia branży w tej dziedzinie. 

Wiesław Różański  Sprzedaż do Unii i krajów trzecich ciągle jest kołem zamachowym dla rozwoju przetwórstwa mięsa.

Informuje, że eksport mięsa i jego przetworów stanowi w tym roku ok. 25 proc. całego eksportu spożywczego z Polski.

̶  To około 5 mld euro w całym eksporcie artykułów spożywczych, mówi gość radiowej Jedynki.

Problem z obniżająca się rentownością branży mięsnej

Jednak Witold Choiński, prezes Związku "Polskie Mięso" zauważa, że rentowność branży uległa obniżeniu.

Witold Choiński Obniżenie rentowności spowodowane jest spowodowane ostrym wzrostem cen surowca w II półroczu przy niezmienionym poziomie cen przetworów mięsnych.

Jak wyjaśnia, obniżenie rentowności spowodowane jest spowodowane ostrym wzrostem cen surowca w II półroczu przy niezmienionym poziomie cen przetworów mięsnych.

Na rynku handlu mięsem i jego przetworami rządzą dyskonty

Jak dodaje, to efekt przejęcia handlu przetworami mięsnymi przez dyskonty, które nie podniosły cen. W tym czasie obserwuje się spadek sprzedaży mięsa przez tradycyjne sklepy.

Witold Choiński Niskie ceny to efekt przejęcia handlu przetworami mięsnymi przez dyskonty, które nie podniosły cen.

ASF zamknął wiele cennych rynków eksportowych

Afrykański Pomór Świń spowodował, że przed polską wieprzowiną zamknęły się rynki takich krajów jak Chiny, Korea i Japonia.

̶  To wymusza poszukiwanie nowych możliwości sprzedaży, przypomina Wiesław Różański.

Jak mówi, obecnie można eksportować mięso wieprzowe z Polski poza Unię do takich krajów jak USA, Kanada, Wietnam czy Hongkonk.

Wzrost sprzedaży wieprzowiny do USA

̶  USA są głównym odbiorcom polskiej wieprzowiny, eksport do tego kraju wzrósł o 100 procent i wyniesie ok. 40 tys. ton, mówi Różański.

Do tego doszła ptasia grypa

Sytuację pogarsza fakt, że oprócz blokady eksportu wieprzowiny do większości krajów azjatyckich, mamy obecnie embargo na drób spowodowane pojawieniem się w Polsce  ptasiej grypy, zaznacza Witold Choiński.  

Więcej mięsa drobiowego w kraju uderzy w wieprzowinę

Witold Choiński  Ograniczenia w eksporcie drobiu sprawią, że więcej tego mięsa trafi na rynek krajowy i wzrośnie konkurencja między mięsem wieprzowym a drobiowym.

 Jak wyjaśnia, ograniczenia w eksporcie drobiu sprawią, że więcej tego mięsa trafi na rynek krajowy i wzrośnie konkurencja między mięsem wieprzowym a drobiowym.

W branży zaczyna brakować rąk do pracy

Kolejne zagrożenie, jakie daje o sobie znać, to brak rąk do pracy, podkreśla Wiesław Różański.

Polscy pracownicy nie szukają już pracy w zakładach mięsnych, często zastępują ich Ukraińcy.

Trzeba jak najszybciej przywrócić eksport drobiu do Chin

Obecnie jednak najpilniejszym problem do rozwiązania  staje się przywrócenie eksportu drobiu do Chin.

W tym celu do Kraju Środka udała się delegacja ministerstwa rolnictwa.

Dariusz Kwiatkowski, jk