- Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2016 roku prawie 27 proc. przychodów branży przetwórstwa żywności stanowiły właśnie przychody ze sprzedaży zagranicznej. Ten wskaźnik charakteryzuje się trwałym wzrostem w ciągu ostatnich lat i również w pierwszej połowie tego roku utrzymuje się na wysokim poziomie – podkreśla rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
2016 rok nie był szczegónie udany
W minionym roku spadła dynamika wzrostu eksportu żywności.
- W 2016 roku wartość eksportu produktów rolno-spożywczych przekroczyła 24 mld euro i było to o niecałe 2 proc. więcej w relacji rocznej. Przyzwyczailiśmy się, obserwując eksport, do tej dynamiki na poziomie kilku, a nawet kilkunastu proc. Natomiast 2016 rok nie był najłatwiejszym czasem dla eksporterów. Działali oni w niekorzystnych warunkach spadku cen na rynkach światowych, co wprost przełożyło się na osiągane przez nich wyniki w eksporcie. Ta strategia rozwoju na rynkach zagranicznych jednak została utrzymana i ostateczny wynik skończył się na plusie, mimo tych niekorzystnych okoliczności – zaznacza ekspert.
Wzrost wartości eksportu
W bieżącym roku ceny produktów rolnych poszły w górę, co przyczynia się do wzrostu wartości eksportu.
- Ceny surowców rolnych notowane na rynkach światowych oraz na rynku unijnym są wyższe, co sprzyja wynikom eksportu. Po 6 miesiącach wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła prawie 13 mld euro. To jest o 10 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego – podaje liczby Grzegorz Rykaczewski.
Eksperci przewidują, że w tym roku wartość eksportu polskiej żywności wyniesie ponad 25 mld euro.
Dariusz Kwiatkowski, awi