Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 01.10.2019

Tajemnice grzybów

Trwa okres zbierania grzybów. W audycji "Eureka" przekażemy wiele informacji o wartościach odżywczych grzybów. Okazuje się, co potwierdzają badania, że grzyby mają w swoim składzie podobne ilości dobrych składników, co warzywa i owoce, chociaż 90 proc. substancji grzyba to woda. 

Gość, prof. Iwona Wawer podpowie, które grzyby są bezpieczne i jak je rozpoznać. Warto wiedzieć, że w grzybach jest chityna - polisacharyd glukozy, organiczny związek chemiczny, z którego zbudowane są szkielety zewnętrzne stawonogów. To wyjaśnia dlaczego grzyby mogą być pokarmem ciężkostrawnym.

Wyjaśnimy dlaczego zawarta w niektórych grzybach np. w muchomorze białym amanitotoksyna – grupa organicznych związków chemicznych, będąca silną trucizną, szkodzi człowiekowi a zwierzętom leśnym nie.

Poznamy też tajemnicę symbiozy, jaką grzyby prowadzą z drzewami. Grzybnia potrafi rozrastać się nawet przez 30 lat do 150-200 metrów a grzyby mikoryzowe uszlachetniają drzewa.

Tajemnice grzybów wyjaśnią prof. Iwona Wawer, specjalistka od chemii fizycznej i Justyn Kołek, grzyboznawca.

***

Do słuchania audycji z cyklu "Eureka" w czwartek (3.10) o godz. 19.05 zaprasza Artur Wolski.

ag