Gość, prof. Iwona Wawer podpowie, które grzyby są bezpieczne i jak je rozpoznać. Warto wiedzieć, że w grzybach jest chityna - polisacharyd glukozy, organiczny związek chemiczny, z którego zbudowane są szkielety zewnętrzne stawonogów. To wyjaśnia dlaczego grzyby mogą być pokarmem ciężkostrawnym.
Wyjaśnimy dlaczego zawarta w niektórych grzybach np. w muchomorze białym amanitotoksyna – grupa organicznych związków chemicznych, będąca silną trucizną, szkodzi człowiekowi a zwierzętom leśnym nie.
Poznamy też tajemnicę symbiozy, jaką grzyby prowadzą z drzewami. Grzybnia potrafi rozrastać się nawet przez 30 lat do 150-200 metrów a grzyby mikoryzowe uszlachetniają drzewa.
Tajemnice grzybów wyjaśnią prof. Iwona Wawer, specjalistka od chemii fizycznej i Justyn Kołek, grzyboznawca.
***
Do słuchania audycji z cyklu "Eureka" w czwartek (3.10) o godz. 19.05 zaprasza Artur Wolski.
ag