Logo Polskiego Radia
Trójka
Kacper Wróblewski 14.03.2018

Czy gotowanie wody kilka razy ma sens?

– Ważne jest pytanie: czy gotujemy ją po to, żeby się z niej pozbyć zanieczyszczeń, czy też ją podgrzać – mówi dr Tomasz Rożek. 

woda_1200.jpg
Dlaczego woda jest przezroczysta?

– Jeżeli wielokrotnie gotujemy wodę, żeby mieć pewność, że tam nic nie żyje, to jest to pozbawione sensu. To nie jest tak, że będzie ona bardziej zagotowana. Za każdym razem osiągnięmy temperaturę około stu stopni. Z drugiej strony, jeżeli w tej wodzie byłyby jakiekoliwiek związki chemiczne, to wielkorotnie gotując wodę, tylko je zagęszczamy – wyjaśnia ekspert.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 14.03.2018
Godzina emisji: 7.15

kw/mk