Każda biegająca i regularnie trenująca osoba powinna pamiętać, że dobrze zaplanowane menu to mniej bólu i lepsze rezultaty. - Tłuszcz oraz błonnik powinny być ograniczone, podobnie jak potrawy smażone - dodaje redaktor magazynu dla biegaczy.
Paweł Kempa proponuje, by na dwie godziny przed biegiem unikać cukrów prostych, czyli ciastek i batoników, a przyrządzić proste danie na bazie kaszy jaglanej lub makaronu razowego z dodatkiem gotowanej piersi z indyka bądź ziarnistego serka. - Są to potrawy lekkostrawne i stanowią doskonałe źródła różnego rodzaju białek.
Na godzinę przed startem bądź treningiem dobra będzie przekąska w postaci banana. - Zostało Ci pół godziny? Jeśli zamierzasz biegać krócej niż godzinę, to wystarczy Ci woda. Gdy czeka Cię dłuższy wysiłek, popijaj napoje sportowe z elektrolitami, ale pamiętaj, by ostatni łyk wziąć najpóźniej 20 minut przed biegiem - radzi w "Biegam, bo lubię" .
Co zjeść po przekroczeniu linii mety? Tego dowiesz się, słuchając całej rozmowy , w której swoje uwagi podpowiadał także Paweł Januszewski.
A teraz biegowe zaproszenia:
- 8.09 - podczas Pikniku Lotniczego Bemowo On Air odbędzie się I Bieg Lotnika na dystansie 5 km;
- 8.09 - w Gdańsku po raz 50. odbędzie się Bieg Westerplatte, któremu towarzyszyć będą dodatkowe konkursy i atrakcje. Szczegóły na stronie organizatora;
- 8.09 - w Chojnicach - II Biegi Integracyjne - Dycha na Kolejarzu;
- 9 września w Nieporęcie odbędzie się pierwszy bieg z przeszkodami Dirt Hunter.
Szczególnie polecamy naszą akcję stadionową - BiegamBoLubię to ogólnopolska akcja biegowa , na której darmowe zajęcia przychodzi coraz więcej miłośników biegania i lekkiej atletyki. Zajęcia odbywają się już w 37 miastach Polski. Adresy i wszelkie niezbędne szczegóły znajdziesz TU>>
Audycji "Biegam, bo lubię" można słuchać w każdy czwartek o godz. 17.20. Zapraszamy.