Od piątku obiekty gastronomiczne mogą przyjmować klientów również wewnątrz. Obłożenie wynosi 50 procent. Zachowane muszą być także inne rygory.
Ponadto imprezy okolicznościowe mogą być też organizowane w lokalach. Limit wynosi 50 osób, a do niego niewliczane są osoby w pełni zaszczepione.
W poniedziałek w szkołach będą się mogły uczyć dzieci wszystkich klas szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Kiedy kolejny etap luzowania obostrzeń? Minister zdrowia podał termin
- Niektóre branże były całkowicie zamrożone, a niektóre działały. Teraz chodzi o to, żeby wszyscy mogli wrócić do normalności. Przez sektor gastronomii przeszła rewolucja i tutaj wielu przedsiębiorców nie wróci już do otwarcia. (...) Cały czas są zamknięte jeszcze firmy, które robią koncerty i są zamknięte inne części gospodarki, więc to nie jest jeszcze pełne otwarcie, ale idzie to w dobrym kierunku zdjęcia obostrzeń, bo żadna gospodarka nie jest w staniu długo wytrzymać w zamknięciu i żadne państwo nie stać na to, żeby utrzymywać całość, czy część sektorów gospodarczych - podkreślił prezes Instytutu Jagiellońskiego.
Gość audycji skomentował także program Polski Ład.
26:27 PR24_mp3 2021_05_30-14-32-59.mp3 Marcin Roszkowski o luzowaniu obostrzeń ("Temat dnia/Gość PR24")
- Rzeczywiście w dużej części ten Polski Ład ma wesprzeć konsumpcję, bo daje dużo większe środki średnio i mało zarabiającym, co spowoduje, że będzie więcej pieniędzy i one mają dać jakiś popyt konsumpcyjnym. Oczywiście kosztem obciążenia osób lepiej zarabiających - ocenił.
Więcej w nagraniu.
***
Audycja: "Temat dnia/Gość PR24"
Prowadząca: Magdalena Złotnicka
Gość: Marcin Roszkowski (prezes Instytutu Jagiellońskiego)
Data emisji: 30.05.2021
Godzina emisji: 14.32
kmp