Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 02.12.2017

Miód i jego walory zdrowotne

- Miód, chociaż słodki, nadmiarem słodyczy tłumi apetyt i sprowadza mdłości, kochaj go więc z umiarem - mawiał William Szekspir. Czy brytyjski poeta aby na pewno miał rację?

Choć 60-75 procent miodu to glukoza i fruktoza ma on nieocenione walory zdrowotne. Specjaliści wyjaśniają dlaczego miód działa antybakteryjnie. Ale to nie jedyne jego zalety. - Miód zawiera acetylocholinę, która obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi - zdradza garść szczegółów ekspert, dr Jerzy Próchnicki.

W audycji wyjaśniamy też, czy ten produkt może uczulać i czy powinny go jeść małe dzieci.

Przy okazji można dowiedzieć się również o znaczeniu pszczół dla rolnictwa. Dzięki nim 70 procent roślin w naszej strefie klimatycznej wydaje owoce. Bez nich człowiekowi trudno byłoby przeżyć.

***

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadzi: Artur Wolski

Goście: dr Grzegorz Pruszyński (Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu), dr Jerzy Próchnicki (ekspert z zakresu pszczół z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin

Data emisji: 2.12.2017

Godzina emisji: 13.49

ag