Logo Polskiego Radia
Jedynka
Urszula Tokarska 14.06.2011

Pszczelich rodzin jest coraz mniej

Jeśli zginą pszczoły, radykalnemu zmniejszeniu może ulec produkcja żywności. Rośliny owadopylne stanowią prawie 80%.
Pszczelich rodzin jest coraz mniejGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Ginięcie pszczelich rodzin
  • Serwis informacyjny
  • Mamy się czym pochwalić
  • Dramatyczna sytuacja świętokrzyskich rolników
  • Dlaczego żywność ekologiczna stała się źródłem zakażeń
  • Jak można sobie poradzić
  • Jakie będą zbiory rzepaku

Prowadząca: Teresa Martyka

- Ginięcie rodzin pszczelich budzi coraz większe zaniepokojenie. Jeśli zginą pszczoły radykalnemu zmniejszeniu może ulec produkcja żywności. Rośliny owadopylne stanowią prawie 80%.

W audycji ponadto:

- Serwis informacyjny.
- Mamy się czym pochwalić - sadownicza grupa producencka ze znakiem "Poznaj polską, dobrą żywność”.
- Dramatyczna sytuacja świętokrzyskich rolników, których najpierw dotknęła ubiegłoroczna powódź, a teraz ponoszą straty z racji epidemii związanej z bakterią E.coli.
- Dlaczego żywność ekologiczna stała się źródłem zakażeń.
- Jak można sobie poradzić gospodarując na dwudziestu hektarach marnej ziemi - przykład z Pomorza.
- Jakie będą zbiory rzepaku.