Opis |
– Pokrzywa ma niesamowite działanie wzmacniające po zimie, ma działanie odtruwające z toksyn, co jest przydatne o każdej porze roku. Poprawia nam krew, więc możemy się po niej spodziewać lepszych wyników badań. Jest bogata w mikroelementy i witaminy. Musimy pamiętać, że nasza żywność przetworzona jest uboga w te wszystkie rzeczy, które są nam niezbędne do życia, a pokrzywa pomaga je uzupełnić – ocenia rozmówczyni Agnieszki Furtak-Bilnik.
Witaminy dają zdrowie, ale szkodzi i ich niedobór, i nadmiar. Te rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K łatwiej przedawkować, bo organizm je magazynuje, fot. PAP/Maria Samczuk
Z otrzymanego w domu soku z pokrzyw po dodaniu miodu w proporcji 1:5 możemy otrzymać dodatek do chleba czy herbaty, który także dzieciom będzie smakował. Pokrzywę można wykorzystać także do przygotowania herbat. Napary robi się zarówno ze świeżych jak i suszonych liści. Jak radzi Julita Bator oprócz pokrzywy do naszej diety warto teraz wprowadzić także liście mniszka czy winorośli.
Shutterstock.com/Lunov Mykola
Kiedy najlepiej wybrać się na zbiory pokrzywy uzbrojonym w rękawice i koszyk? – Zaleca się, żeby zbierać ją do pierwszego kwitnienia – wyjaśnia gość "Na zdrowie". Doskonałym sposobem na wykorzystanie tego zioła jest także przygotowanie wody pokrzywowej, do podlewania roślin.
fot. Shutterstock.com/paty
gs
|