Logo Polskiego Radia
IAR
Paweł Gawlik 23.12.2010

Dwanaście potraw Moniki Pyrek

Monika Pyrek, bohaterka specjalnego serwisu Polskiego Radia "600 dni do Londynu", w nadchodzące Święta stanie przed nie lada wyzwaniem. Po raz pierwszy to ona wystąpi w roli gospodyni.
Monika Pyrek i Tomasz ZimochMonika Pyrek i Tomasz Zimochfot. Polskie Radio/Przemysław Goławski
Posłuchaj
  • Monika Pyrek o przygotowaniach do świąt
  • Monika Pyrek o świątecznych potrawach
Czytaj także

W jej nowym mieszkaniu w Szczecinie odwiedzą ją rodzice. Wszystkie przygotowania w kuchni spadną więc na Monikę Pyrek, bo - jak sama mówi - „tym razem mama przyjedzie na ostatnią chwilę”.

Nasza tyczkarka przyznaje, że w jej rodzinie obowiązuje tradycyjne podejście do świąt. Na wigilijnym stole pojawia się dwanaście tradycyjnych potraw, ale - jak zaznacza - niektóre „w symbolicznych ilościach”. Te natomiast, za którymi przepadają wszyscy w rodzinie, jak np. karp czy pierogi, przygotowywane są z myślą, by starczyły na jak najdłużej.

Dzięki temu - jak mówi Monika Pyrek - udaje się przedłużyć świąteczną atmosferę. Z wigilijnych potraw wicemistrzyni w skoku o tyczce najbardziej lubi barszcz z uszkami i pierogi.

gaw