Logo Polskiego Radia
Trójka
Dominika Michalak 22.03.2011

Zasmażany kozi serek z Berry

Berry położone jest w samy sercu Francji. To kraina czarodziei, alchemików, wiedźm i znachorek, które jeszcze dzisiaj możemy spotkać wśród łąk i pagórków, zbierające zioła.
Zasmażany kozi serek z Berry(źr. Wikipedia)
Posłuchaj
  • Kulisy Kulinarnej Akademii 22 marca 2011
Czytaj także

By stworzyć wyśmienitą potrawę z koziego sera, powinniśmy sięgnąć po Crottin de Chavignol. Produkuje się go tylko w regionie Berry z mleka tamtejszych zwierząt. Posiada również specjalne świadectwo autentyczności.

Do przyrządzenia sera potrzebne będą plasterki boczku, które następnie owiniemy wokół niego. Ser trzymamy w piekarniku dopóki nie zacznie delikatnie topnieć. Na talerzu układamy sałatę, a następnie danie podstawowe.

Serek posypać możemy również posiekanym, wędzonym łososiem z odrobiną pikantnego pieprzu cayenne. Potrzebne będą także dwie, trzy grzanki z czosnkiem i pokropione oliwą. Całość popijamy winem z nad Loary.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.