Logo Polskiego Radia
Trójka
Dominika Michalak 20.06.2011

Przystawka i wino

Trzeba dokładnie przyjrzeć się przepisowi, zobaczyć, jakie składniki zastosowano do przygotowania danej potrawy. Dopiero wtedy możemy się zastanowić nad rodzajem wina. Co więcej pod uwagę trzeba także wziąć region z jakiego pochodzi danie.
Przystawka i winoGlow Images/East News

A zatem spróbujmy dobrać wino do takiej oto przystawki. Małe kawałki kalafiora blanszujemy i wkładamy do zimnej wody. Gotujemy brokuły. Nie za długo by nie straciły intensywnej, zielonej barwy.

Po ugotowaniu, wkładamy je do lodu, a potem miksujemy je z białym serkiem homogenizowanym, solą, pieprzem, czerwonym pieprzem seczuańskim, jedną z najbardziej aromatycznych przypraw tego typu, dalej z drobniusieńko pokrojonymi pomidorami, które wysuszyliśmy w piekarniku, z oliwą z oliwek i z miętą. To będzie krem, którym polejemy krewetki i ogórka, pokrojone w drobniutkie kwadraciki.

Do krewetek i ogórka dodajemy pociętą "cilantro" czyli zielone liście kolendry, mięty pieprzowej, pietruszki, startej skórki z cytryny. Wszystko to pokropimy sokiem z limonki, posypiemy ostrym, zatykającym dech w piersiach pieprzem cayenne i polejemy kremem brokułami dekorując całość listkami pachnącej, zielonej mięty.

Jakie do tego wino? Najlepiej znad Loary. Sauvignon Blanc, o silnym aromacie ziół i smaku tropikalnych owoców.

Aby dowiedzieć się więcej na temat doboru win do potraw, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.