Logo Polskiego Radia
Trójka
Dominika Michalak 10.07.2011

Guacamole z białą rybą

To rodzaj smacznej i szybkiej w przyrządzaniu przystawki, na którą składa się meksykański sos salsa przyrządzany na bazie awokado oraz halibut.
Sos guacamoleSos guacamoleźr. Wikipedia.org
Posłuchaj
  • Kulisy Kulinarnej Akademii 27 czerwca
Czytaj także

Awokado obieramy ze skóry i miażdżymy widelcem. Owoc lekko skrapiamy cytryną, co uchroni go przed utlenianiem się, a tym samym nie będzie nieestetycznie czerniał.

Awokado z sokiem z limonki, posiekaną papryczką chili, oliwą z oliwek, kwaśną śmietaną, posiekaną połówką cebuli, zielonymi łodyżkami kolendry, posiekanymi na drobno. Wszystkie te produkty wkładamy do lodówki, by mogły się marynować.

Potrzebne będą nam jeszcze: biały halibut pokrojony w cienkie plastry, sok z limonek, pół cebuli, dokładnie obrane z białego wnętrza czerwone papryki, słodka i ostra chili. Papryki najpierw kroimy w cieniutkie pasemka, potem pasemka w poprzek tak, by powstały miniaturowe kwadraciki. Rybę także marynujemy przez jedną godzinę dodając do tego zestawu soli i pieprzu, a także kieliszek mocnego alkoholu.

Aby dowiedzieć się więcej na temat doboru win do potraw, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.