Logo Polskiego Radia
Trójka
Dominika Michalak 05.05.2011

Dorada na przystawkę

Przystawkę z tej właśnie ryby przygotował gospodarz audycji, student paryskiej akademii kulinarnej Le Cordon Bleu Marek Brzeziński podczas egzaminacyjnych warsztatów. A wszystko obyło się przy dźwiękach energetycznego twista.
Dorada na przystawkęGlow Images/East News

Doradę należy pokroić. Jedno cięcie wzdłuż grzbietu, kolejne po drugiej jego stronie. Ryba jest płaska, dlatego patroszyć należy ją na końcu.

Filet tniemy poziomo na cieniutkie plastry. Do marynaty wykorzystujemy olej z oliwek i orzechów, ocet winny, sól, pieprz, jedną lionkę i zieloną kolendrę.

Sos to w tym wypadku po prostu majonez: żółtko, musztarda, najlepiej ostra angielska, oliwa z oliwek i do tego drobno posiekane krewetki. Nie zapomnijmy też o zimnym białym wytrawnym winie.

W poniedziałek Marek Brzeziński opowie o swoim egzaminacyjnym daniu głównym.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.