Logo Polskiego Radia
Trójka
Agnieszka Szałowska 18.04.2011

Halibut na świąteczny stół

Święta Wielkanocne we Francji wszystkim kojarzą się z kolorem czekoladowym. I rybami!
Halibut na świąteczny stółGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Kulisy kulinarnej Akademii 18 kwietnia
Czytaj także

Cukiernie już kilka tygodni wcześniej prześcigają się w dekoracjach świątecznych. Króliki, jaja, kurki i zajączki, a wszystko z czarnej, brązowej i białej czekolady. W wielu miastach organizowane są nawet łowy dla detektywów spod znaku czekolady.

Ale na wielkanocnym stole prócz łakoci znaleźć się musi ryba! - Morue (suszony i solony dorsz) albo halibut, przygotowywane na wiele sposóbów, to klasyczne danie na Wielkanoc we Francji - mówi Frank Poupard, szef Le Cordon Bleu.

Dziś przyrządzamy świeżego halibuta.

Filety wrzucamy do garnka, szalotkę kroimy, NIE SIEKAMY, na to układamy łodyżki tymianku, grubą sól morską, masło i pieprz.

Można ugotować szparagi lub warzywa. A wino?

Aby usłyszeć, jakie wino pasuje do wielkanocnego halibuta, wystarczy kliknąć ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj".

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(asz)