Logo Polskiego Radia
Jedynka
Ewa Dryhusz 10.02.2012

Ciekawość - pierwszy stopień do eksperymentu

Zgniatają puszki bez użycia rąk, potrafią zrobić kisiel z produktów znalezionych w kuchni, a także zbudować łańcuch DNA z pomidora i cebuli. Młodzi odkrywcy eksperymentują pod opieką nauczycieli.
Ciekawość - pierwszy stopień do eksperymentuGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Ciekawość - pierwszy stopień do eksperymentu - relacja Agnieszki Jas
Czytaj także

W Polsce powstaje coraz więcej klubów młodych odkrywców, którzy przez proste doświadczenia uczą się biologii, fizyki i chemii. Centrum Nauki Kopernik w każdą sobotę organizuje kursy dla tych, którzy chcą stworzyć taki klub.

– Poznajemy to, co znamy na nowo – mówi jedna z gimnazjalistek uczestniczących w zajęciach klubu młodych odkrywców. Eksperymenty są robione z najprostszych, najłatwiej dostępnych rzeczy, które znajdziemy w dowolnym sklepie, a często nawet w domu. Młodzi odkrywcy testują lądowiska dla jajek, wyznaczają liczbę pi przez rzucanie długopisów czy poszukują smaku czekolady przez degustację.

(ed)