Jedynka
Ewa Dryhusz
10.02.2012
Ciekawość - pierwszy stopień do eksperymentu
Zgniatają puszki bez użycia rąk, potrafią zrobić kisiel z produktów znalezionych w kuchni, a także zbudować łańcuch DNA z pomidora i cebuli. Młodzi odkrywcy eksperymentują pod opieką nauczycieli.
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
Ciekawość - pierwszy stopień do eksperymentu - relacja Agnieszki Jas
Czytaj także
W Polsce powstaje coraz więcej klubów młodych odkrywców, którzy przez proste doświadczenia uczą się biologii, fizyki i chemii. Centrum Nauki Kopernik w każdą sobotę organizuje kursy dla tych, którzy chcą stworzyć taki klub.
– Poznajemy to, co znamy na nowo – mówi jedna z gimnazjalistek uczestniczących w zajęciach klubu młodych odkrywców. Eksperymenty są robione z najprostszych, najłatwiej dostępnych rzeczy, które znajdziemy w dowolnym sklepie, a często nawet w domu. Młodzi odkrywcy testują lądowiska dla jajek, wyznaczają liczbę pi przez rzucanie długopisów czy poszukują smaku czekolady przez degustację.
(ed)