Lista zakupów (4 porcje):
- 225 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 - 400 g kurek
- 2 duże łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 150 g sera*
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
- listki z 1 gałązki rozmarynu
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1/4 szklanki orzechów włoskich lekko zrumienionych
- 50 g rukoli
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przygotować formę na tartę o średnicy około 25 cm oraz mniejszą tortownicę np. o średnicy 21 cm, którą będziemy dociążać ciasto podczas podpiekania spodu. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i odłożyć na 15 minut, aby trochę zmiękło. Złączyć kawałki jeszcze zimnego ciasta w jedną kulę i podsypując mąką rozwałkować je na okrągły placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy.
Na ciasto w formie położyć mniejszą formę i włożyć do niej około kilka dużych śliwek lub 4 pomidory (dzięki nim ciasto nadmiernie nie urośnie). Wstawić formę do piekarnika i piec przez 18 - 20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Kurki opłukać, osuszyć, większe pokroić na kawałki. Na dużej patelni roztopić masło i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki, chwilkę podsmażyć, dodać kurki i dusić na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia.
Do miseczki zlać sok z patelni (około 1/4 szklanki), dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, skórkę z cytryny i oregano, wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię, wymieszać z kurkami i podgrzać chwilkę na malutkim ogniu, aby sos stał się gęsty (trzeba uważać by żółtka całkowicie się nie ścięły jak jajecznica). Odstawić z ognia, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać pokrojony na kawałki ser, czarne oliwki przekrojone na połówki oraz olej z orzechów jeśli go używamy. Zdjąć z ciasta obciążającą mniejszą formę i piec dalej sam spód przez 8 - 10 minut, do czasu aż się zrumieni.
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z kurek, posypać rozmarynem, orzechami i tartym Parmezanem. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni i wstawić tartę do piekarnika na ostatnie 8 - 10 minut. Posypać połową rukoli, resztę zostawić do podania. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut, aby nadzienie stężało.
Zamiast kurek można użyć innych leśnych grzybów, np. borowików lub grzybów hodowlanych - boczniaków czy pieczarek. Spód tarty z ciasta francuskiego należy wcześniej podpiec bez nadzienia, aby był idealnie chrupiący i sztywny. Aby ciasto francuskie nie podnosiło się podczas pieczenia należy je obciążyć np. tortownicą o mniejszej średnicy z dodatkowym obciążeniem np. w postaci pomidorów lub śliwek (można je wykorzystać do innej potrawy).
Przepis nadesłała Maryla.