Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Aneta Hołówek 08.08.2013

Sposoby na upał, czyli jak oszukać temperaturę

W najbardziej upalne dni, gdy słupek rtęci niebezpiecznie zbliża się do 40 stopni, warto uruchomić wyobraźnię, bo są sposoby na to, by nie odczuwać upału.
Dzieci szukają ochłody w Parku Fontann na warszawskim Podzamczu. W Polsce trwa fala upałów.Dzieci szukają ochłody w Parku Fontann na warszawskim Podzamczu. W Polsce trwa fala upałów. PAP/Tomasz Gzell
Posłuchaj
  • Upał można przechytrzyć. Sprawdź jak to zrobić i ciesz się chłodem - część pierwsza (Zapraszamy do Trójki - ranek)
  • Upał można przechytrzyć. Sprawdź jak to zrobić i ciesz się chłodem - część druga (Zapraszamy do Trójki - ranek)

Grażyna Dobroń, dziennikarka radiowej Trójki uważa, że odczuwanie gorąca można... wyłączyć. - Można mentalnie stanąć pod zimnym wodospadem i czuć, jak opływa nas strumień wody, ale mogą to zrobić osoby, które mają plastyczny, elastyczny i rozbujany umysł - wyjaśnia dziennikarka.
Sztuczka nie uda nam się, jeżeli będziemy sobie wyobrażali siebie prosto np. w zamkniętej lodówce. - Naszą wyobraźnię musimy uruchomić co do ostatniego centa - podkreśla Grażyna Dobroń.
By w tak upalny dzień schłodzić organizm trzeba pić, a również jeść odpowiednie potrawy. - Warto jeść owoce, najlepiej takie, które zawierają substancje zmniejszające temperaturę - mówi Michał Mularczyk, lekarz internista.
W jakich owocach znajdziemy odpowiednie składniki? Po jakie potrawy warto sięgać w upalne dni? Zapraszamy do wysłuchania materiału Izabeli Woźniak.

Porannego pasma "Zapraszamy do Trójki" można słuchać od poniedziałku do soboty między godziną 6.00 a 9.00.

(ah)