Jedynka
Petar Petrovic
07.09.2011
Jedzmy karpia przez cały rok
Na Opolszczyźnie w powiecie namysłowskim znajdują się największe w tym regionie stawy hodowlane.
fot. SXC
Posłuchaj
-
Jedzmy karpia przez cały rok - relacja Janusza Maćkowiaka
Czytaj także
Karp jest smaczny i można go przyrządzać na różne sposoby - zachęcali organizatorzy wielkiego festynu karpiowego, zorganizowanego w powiecie namysłowskim. Ich zdaniem warto przekonywać Polaków do jedzenia tej ryby nie tylko raz do roku, w okresie Bożego Narodzenia.
Podczas imprezy ciekawscy mogli skosztować różnie podawanych karpi. Goście "Popołudnia z Jedynką" tłumaczyli, że można je smażyć, marynować, opiekać nad ogniskiem, wędzić lub podawać w galarecie. Wyjaśniali także, że karp hodowlany smakuje tak samo jak żyjący na wolności.
(pp)