Nie chodzi więc o to, by biegać codziennie, ale by zaplanować treningi i trzymać się harmonogramu. - Lepiej biegać trzy razy w tygodniu i robić to tydzień w tydzień, niż pobiec pięć dni, a potem zrobić sobie dwa tygodnie przerwy. Regularność buduje formę naprawdę - mówi Marcin Chłopaś.
Wymówką nie może być nawet pogoda. - Bieganie w deszczu jest bardzo odświeżające. Ja to uwielbiam - dodaje gość Małgorzaty Raduchy.
W cyklu "Bieganie na fali" radzimy jak trenować, rozmawiamy z biegaczami o tym, co daje im aktywność fizyczna, ale zapraszamy także na bardzo nietypowe imprezy biegowe. W Otwocku zorganizowano jedną z nich - pierwszy w historii Bieg Środkiem Świdra. Zadaniem uczestników było przebiegnięcie rzeką, możliwie blisko jej środka. Bieg odbył się na dwóch dystansach: 1800 i 500 metrów - dla młodszych, okazało się, że były dość wyczerpujące.
- Rzeka Świder daje nam bardzo dużo możliwości, staramy się z nich korzystać jak najbardziej - podkreśla organizator Tomasz Pryjma.
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, w której dietetyczka sportowa Jagoda Podkowska podała przepisy na najlepsze potrawy do spożycia przed i po treningu.
Audycja "Lato z Radiem" na antenie Jedynki od poniedziałku do soboty między 9.00 a 13.00 oraz w niedziele od 10.00 do 13.00. Zapraszamy!
(asz)