Ryby w naszym menu nie odgrywają wielkiej roli. Pod tym względem daleko nam do krajów sródziemnomorskich. Przeciętny Polak spożywa kilka razy mniej mięsa z ryb niż mieszkaniec południa Europy. Naszej statystyki nie poprawiają nawet karpie, bo te jemy głównie w Wigilię. O zaletach karpia opowiada dr inż. Andrzej Lirski z Instytutu Rybactwa Śródlądowego.
Ponadto w programie:
- Serwis informacyjny.
- Perspektywy dla wsi: Zboże, krowy mleczne, a może bydło mięsne - co bardziej opłaca się rolnikom? Rozmowa z Wojciechem Hetmańskim, rolnikiem z Kaszub.
- Giełda rolna: Spadają ceny drobiu, w górę idą ceny wołowiny. Analizę rynku mięsa przeprowadza Michał Koleśnikow z Banku Gospodarki Żywnościowej.
- Produkcja trzody chlewnej: Ceny trzody chlewnej w krótkim czasie pójdą w gorę. Prognozę rynku dla tego sektora produkcji mięsa przedstawia Tadeusz Licharski, dyr. Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.
- Unijne dyrektywy dotyczące hodowli drobiu: Kończy się okres przejściowy na klatki używane do hodowli kur. Wkrótce trzeba będzie wamienić je na większe.
- Plantatorzy buraków cukrowych podliczją dochody: Jaki był dla nich miniony rok?
Audycję poprowadziła Elżbieta Mamos.