Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Maja Bobrowska 10.07.2012

Produkcja polskiego chmielu na skraju zapaści

Producenci chmielu alarmują, że koncerny piwowarskie nie kupują polskiego surowca, spada jego produkcja, co grozi nawet wypadnięciem naszych chmielarzy rynku. Jest jednak nadzieja, na poprawę od przyszłego roku.
Produkcja polskiego chmielu na skraju zapaściWikipedia/Len Rizzi, National Cancer Institute

Za złą obecną sytuację producenci chmielu obwiniają producentów piwa, głównie międzynarodowe koncerny, które, ich zdaniem, kupują zbyt mało polskiego surowca - mówi Beata Drewnowska z "Rzeczpospolitej".

- W tym roku, jak szacują rolnicy, produkcja chmielu może sięgnąć 1200 ton i będzie nie tylko niższa niż w okresie prosperity sprzed kilku lat, ale także niższa niż w roku ubiegłym. Dla producentów może to skutkować wypadnięciem z rynku. Koncerny piwowarskie zapowiadają jednak, że będą kupować co raz więcej polskiego chmielu. Pod koniec marca złożyły deklarację, iż już od przyszłego roku udział naszego chmielu w produkcji będzie sięgał 75 procent, a w kolejnych latach ma przekroczyć 90 procent.

Więcej na ten temat na antenie Jedynki w audycji "Gospodarczy temat dnia" o 13:30 i w dzisiejszej "Rzeczpospolitej".