Jedynka
Andrzej Gralewski
20.06.2012
Orzechy mogą Cię zabić!
Alergie pokarmowe dotykają już co piątego Europejczyka, a większość uczulona jest przynajmniej na kilka produktów. Wszystko przez to, że zjadane przez nas produkty są nafaszerowane chemią.
Lody owocoweGlow Images/East News
Objawami mogą być kołatanie serca, dolegliwości oddechowe, duszności, puchnięcie warg lub dziąseł, wymioty, czy biegunka. Największym problemem jest jednak wstrząs anafilaktyczny, który może nawet doprowadzić do śmierci. Tak ciężkie bywają na przykład ciężkie reakcje alergiczne na orzechy. U dzieci coraz częstsze są reakcje na mleko krowie - nie powinny one jeść na przykład lodów. Tylko jak wytłumaczyć to najmłodszym w środku lata...
W tym tygodniu w Genewie zakończył się Kongres Europejskiej Akademii Alergii Immunologii Klinicznej. Jak zapobiegać alergiom? Dowiesz się, słuchając relacji Alicji Duszy.
(ag)