Dwójka
Bartosz Chmielewski
20.03.2018
Łemkowski pasterz o wypasie owiec i wyrobie sera
- Jak był dobry rok, to owce wypędzało się na łąki na dwa tygodnie przed szóstym maja, czyli dniem świętego Jury. Wtedy było więcej mleka - opowiadał w audycji "Źródła" Michał Jacenyk.
Posłuchaj
-
Łemkowski pasterz śpiewa stare pieśni i zdradza przepis na ser (Źródła/Dwójka)
Czytaj także
Michał Jacenyk urodził się w Beskidzie Niskim na Łemkowszczyznie, a potem, tak jak wielu Łemków, trafił na Dolny Śląsk. W audycji "Źródła" pasterz opowiadał o tradycyjnym łemkowskim wypasie owiec. Michał Jacenyk zaśpiewał kilka pieśni, którymi pasterze umilali sobie pracę przy zwierzętach. Bardzo ciekawym wątkiem rozmowy był tradycyjny wyrób serów. W procesie tym wykorzystywano żołądek małego cielaka. Michał Jacenyk wyjaśnił, w jaki sposób poprzez temperaturę i sól, kształtowało się smak pasterskiego sera.
***
Tytuł audycji: Źródła
Prowadzi: Piotr Kędziorek
Gość: Michał Jacenyk (pasterz)
Data emisji: 16.03.2017
Godzina emisji: 15.00
bch/pg