Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 20.03.2018

Łemkowski pasterz o wypasie owiec i wyrobie sera

- Jak był dobry rok, to owce wypędzało się na łąki na dwa tygodnie przed szóstym maja, czyli dniem świętego Jury. Wtedy było więcej mleka - opowiadał w audycji "Źródła" Michał Jacenyk.
Posłuchaj
  • Łemkowski pasterz śpiewa stare pieśni i zdradza przepis na ser (Źródła/Dwójka)
Czytaj także

Michał Jacenyk urodził się w Beskidzie Niskim na Łemkowszczyznie, a potem, tak jak wielu Łemków, trafił na Dolny Śląsk. W audycji "Źródła" pasterz opowiadał o tradycyjnym łemkowskim wypasie owiec. Michał Jacenyk zaśpiewał kilka pieśni, którymi pasterze umilali sobie pracę przy zwierzętach. Bardzo ciekawym wątkiem rozmowy był tradycyjny wyrób serów. W procesie tym wykorzystywano żołądek małego cielaka. Michał Jacenyk wyjaśnił, w jaki sposób poprzez temperaturę i sól, kształtowało się smak pasterskiego sera.

***

Tytuł audycji: Źródła

Prowadzi: Piotr Kędziorek

Gość: Michał Jacenyk (pasterz)

Data emisji: 16.03.2017

Godzina emisji: 15.00

bch/pg