Czwórka
Agata Mrózek
10.09.2010
Wino, kabaret i śmiech
O wpływie winiarstwa na działalność zielonogórskich kabaretów opowiedział w "Stacji Kultura" Janusz Rewers.
Janusz Rewers, jednoosobowa reprezentacja kabaretu ciach i Kasia Dydo
Posłuchaj
-
Kabarety w Klubie "Gęba"
-
Zielonogórskie kabarety maja styl i sznyt
Czytaj także
W plenerowym studiu Czwórki na Winobraniu w Zielonej Górze pojawił się Janusz Rewers z kabaretu Ciach, nieformalny szef Zagłębia Kabaretowego.
– Na obszarze zielonogórskim wiedza o winie i jego produkcji jest znacznie większa niż w innych rejonach Polski . Są tu zarówno winnice prowadzone profesjonalnie jak i hobbistycznie – zauważa organizator. Na pytanie czy tutejsze winiarstwo sprzyja działalności kabaretowej przyznaje z ironią, że można dopatrywać się pewnego rodzaju zależności .
– Zielonogórskie kabarety maja wspólny styl i sznyt, wykazują dużą staranność i otwartość słowną – przekonuje kabareciarz . Choć nie mają własnej sceny teatralnej, od 20 lat występują w Uniwersytecie Zielonogórskim i Klubie "Gęba". Już wkrótce planowane jest otwarcie nowej sceny kabaretowej w Zaułku Artystów na Fabrycznej w Zielonej Górze.
Am