Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Agnieszka Paciorek 10.09.2010

Święto piwa nad Wisłą

Profesjonalia Piwowarów i Barmanów to niebywała okazja, by zobaczyć zawodowe pokazy barmańskie i wziąć udział w degustacji najróżniejszych gatunków złotego trunku.
Piwo - do wyboru, do koloruPiwo - "do wyboru, do koloru"Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Goście "Magazynu" o Profesjonaliach Piwowarów i Barmanów
Czytaj także

10 i 11 września w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą będzie miało miejsce wyjątkowo piwne wydarzenie. Profesjonalia Piwowarów i Barmanów to największe w kraju święto piwa i chmielu. Festiwal nie bez powodu odbywa się we wrześniu. Właśnie wtedy kończą się coroczne zbiory chmielu. Gośćmi Justyny Dżbik byli organizatorka festiwalu Ewa Danielak i piwowar, degustator piwa, ekspert od sensorycznej oceny tego trunku Rafał Kowalczyk. W "Magazynie" opowiadali m. in. o odpowiednim serwowaniu piwa i Wielkim Finale konkursu na najlepszego Piwowara i Barmana.

Atrakcją festiwalu jest wystawa "Interaktywny browar". Przedstawia ona proces warzenia piwa od momentu zebrania chmielu do czasu powstania gotowego produktu. W programie znajdują się m.in. spotkania ze światowymi autorytetami piwnymi i warsztaty, na których młodzi adepci sztuki barmańskiej i piwowarzy mogą nauczyć się nowych umiejętności i zdobyć cenne certyfikaty. Organizatorzy proponują ponadto występ Kabaretu Moralnego Niepokoju, pokaz teatru cieni i wariacje kulinarne Roberta Makłowicza.

Okazuje się, że istnieją określone zasady podawania złotego trunku. - Rzadko zdarza się, by piwo było zaserwowane w sposób prawidłowy – ubolewa Rafał Kowalczyk. Piwowar podkreśla, że aby zachować jego najwyższą jakość należy korzystać z szkła przeznaczonego do danego gatunku piwa (w zależności od chmielu) i pamiętać, by dokładnie wyczyścić szklankę, gdyż nawet najmniejsza ilość tłuszczu niekorzystnie wpływa na pianę. Ewa Danielak podkreśla, że piana daje nie tylko walory wizualne, ale i zapobiega utlenianiu się piwa. Smak trunku podlega głównej ocenie degustatora. – Oceniamy związki występujące w piwie i goryczkę, która jest unikalna i niepowtarzalna – wyjaśnia ekspert od sensorycznej oceny tego napoju Rafał Kowalczyk.

Podczas festiwalu poznamy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu na najlepszego Barmana i Piwowara w Polsce, do którego eliminacje rozpoczęły się już maju. Wielki Finał w Kazimierzu Dolnym wyłoni dwóch profesjonalistów, którzy najlepiej zdali testy wiedzy i sprawdziany praktyczne.

ap