PolskieRadio 24
Michał Skrzesiński
13.05.2016
„Jadłodzielnia”: Sposób na marnowanie żywności
W Warszawie powstała „jadłodzielnia”. – To miejsce, do którego można przynosić jedzenie i jednocześnie brać go tyle, ile tylko chcemy – wyjaśniała w Polskim Radiu 24 Agnieszka Bielska z Foodsharing Polska.
Posłuchaj
-
13.05.16 Agnieszka Bielska: „Chcemy, by dzielenie się jedzeniem stało się nawykiem”.
Punkt powstał Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jak podkreślała na naszej antenie Agnieszka Bielska, inicjatywa jest bardzo prosta. – To lodówka i zwykła, kuchenna szafka. W tym miejscu można zostawiać jedzenie, którego sami nie zdołamy zjeść – wskazywał gość Polskiego Radia 24.
Głównym celem inicjatywy jest zmniejszenie skali marnowania żywności. – Na razie mamy jeden punkt, ale docelowo chcemy, by powstało ich znacznie więcej. Naszym celem jest stworzenie co najmniej jednej „jadłodzielni” w każdej dzielnicy Warszawy – mówiła Agnieszka Bielska. – Chcemy, by dzielenie się jedzeniem stało się nawykiem – tłumaczyła.
Więcej w całej rozmowie.
Polskie Radio 24
tagi: