Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio 24
Mateusz Rekłajtis 20.11.2016

Indyjska Kerala – ojczyzna przypraw

Każdy ma go w swojej kuchni, jednak nie każdy wie, że pochodzi z Kerali. Mowa o pieprzu, którego historię opisuje w swojej książce „Monsun przychodzi dwa razy. Podróż szklakiem pieprzu przez Keralę, Oman i Zanzibar” Anna Janowska. Podróżniczka była gościem audycji Podróże 24: Świat Po Ludzku.
Posłuchaj
  • 19.11.16 Kerala – ojczyzna przypraw. Gość: Anna Janowska, podróżniczka.

Dżungla Kerali to ojczyzna pieprzu i kardamonu. To tam, od zawsze były jego największe uprawy. – Pieprz jest pnączem, pnie się na drzewa i może sięgnąć 10 metrów. Jest wrażliwy na zmiany klimatu i potrzebuje dużo wody. Właśnie w Kerali zawsze padały mżawki niesione monsunem – wyjaśniała Janowska.

Niedojrzały pieprz ma kolor zielony. Później robi się czerwony, a wysuszony na słońcu czarny. Rośnie w gronach, które po zebraniu należy pozbawić szypułki. – Robi się to waląc kijem. Potrzeba do tego masę doświadczenia, by rozbić grona, a nie zepsuć pieprzu. Drugą metodą jest posuwiste stąpanie po gronach na bosaka – mówiła podróżniczka.

Choć Kerala to ojczyzna pieprzu, dziś największym jego producentem jest Wietnam. Wszystko przez zmiany klimatu, które powodują krótsze opady deszczu. Rośliny obumierają, a liczba upraw drastycznie się zmniejsza.

O Kerali w audycji Podróże 24: Świat po ludzku mówiła również Luiza Stosik-Turek, autorka bloga tuitam.net.

Więcej w całej audycji.

Gospodarzami programu była Paulina Kozion.

Polskie Radio 24/ip

___________________

Data emisji: 19.11.2016

Godzina emisji: 23:12


tagi: