Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
migrator migrator 24.03.2010

"Dobre tłuszcze" ochronią serce przed chorobami

Zastąpienie tłuszczów nasyconych wielonienasyconymi może zmniejszyć ryzyko chorób serca średnio o 20 procent. To wyniki badań zespołu naukowców z Harvard Medical School.

Nasycone tłuszcze - zawarte na przykład w tłustym mięsie zwierząt hodowlanych, maśle, serach, śmietanie - podnoszą poziom cholesterolu, który przyczynia się do miażdżycy naczyń. Natomiast tłuszcze wielonienasycone (pochodzące z ryb i olejów roślinnych) podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu. Zaleca się, by nie więcej niż 11 procent kalorii w diecie osoby dorosłej pochodziło z tłuszczów nasyconych.

Tłuszcze wielonienasycone można znaleźć między innymi w rybach i olejach roślinnych.

Zespół z Harvard Medical School przeanalizował osiem wcześniejszych prac, obejmujących ponad 13 000 osób. Okazało się, że podwyższeniu konsumpcji tłuszczów wielonienasyconych o każde 5 procent odpowiadał spadek zachorowań na choroby serca o 10 procent. Przeciętnie udawało się podnieść konsumpcję tłuszczów wielonienasyconych o 10 procent, co odpowiada spadkowi zachorowań na serce o 20 procent.

ag, PAP