Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Emilia Iwanicka 04.12.2012

Matoke – to jedzenie, które pomaga dobrze myśleć

Tak przynajmniej twierdzą mieszkańcy Ugandy. Ich kulinarne upodobania sprawdzała specjalna wysłanniczka Polskiego Radia Julia Prus.
Matoke  to jedzenie, które pomaga dobrze myślećfot. Julia Prus
Galeria Posłuchaj
  • Julia Prus o tym, co najchętniej jedzą Ugandyjczycy
Czytaj także

Mniejsze i większe miejscowości w Ugandzie to setki małych barów, restauracji i straganów z jedzeniem. Można kupić szaszłyki z kurczaka lub koziny, smażona tilapię, czy czapati, czyli coś podobnego do grubszych naleśników.

Ale tak naprawdę – jak mówią Ugandyjczycy – to bez matoke nie ma życia. - Jest dobre, ma dużo protein, pomaga w myśleniu – zachwala potrawę z zielonych bananów jeden z Ugandyjczyków.

W czym tkwi tajemnica matoke i jak wyglądają najlepsze, ugandyjskie restauracje? O tym wszystkim można posłuchać w relacji Julii Prus. Zapraszamy.

''