Jedynka
Emilia Iwanicka
04.12.2012
Matoke – to jedzenie, które pomaga dobrze myśleć
Tak przynajmniej twierdzą mieszkańcy Ugandy. Ich kulinarne upodobania sprawdzała specjalna wysłanniczka Polskiego Radia Julia Prus.
fot. Julia Prus
Galeria
Posłuchaj
-
Julia Prus o tym, co najchętniej jedzą Ugandyjczycy
Czytaj także
Mniejsze i większe miejscowości w Ugandzie to setki małych barów, restauracji i straganów z jedzeniem. Można kupić szaszłyki z kurczaka lub koziny, smażona tilapię, czy czapati, czyli coś podobnego do grubszych naleśników.
Ale tak naprawdę – jak mówią Ugandyjczycy – to bez matoke nie ma życia. - Jest dobre, ma dużo protein, pomaga w myśleniu – zachwala potrawę z zielonych bananów jeden z Ugandyjczyków.
W czym tkwi tajemnica matoke i jak wyglądają najlepsze, ugandyjskie restauracje? O tym wszystkim można posłuchać w relacji Julii Prus. Zapraszamy.