Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
migrator migrator 06.01.2009

Chcesz być młody?

Jedz jagody!

Wszyscy chcielibyśmy dożyć sędziwego wieku w dobrym zdrowiu oraz w świetnej kondycji fizycznej i psychicznej. Jaki jest sekret bycia wiecznie młodym? Czyżby jagody?

Amerykańscy naukowcy z Bostonu wykazali, że niedawno odkryty związek chemiczny pterostilben, występujący głównie w jagodach i winogronach, opóźnia proces starzenia się organizmu.

W pierwszym etapie badań naukowcy przetestowali wpływ pterostilbenu na komórki w hodowli. Okazało się, że ma on bardzo pozytywne działanie. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu, które są jedną z głównych przyczyn starzenia się. W drugiej części badań związek ten przetestowano na zwierzętach laboratoryjnych. Jedną grupę starzejących się szczurów karmiono zwykłym pokarmem, zaś drugiej grupie podawano pokarm wzbogacony w pterostilben. Zaobserwowano, że u szczurów, które pozostawały na diecie bogatej w pterostilben znacząco poprawiły się zachowania poznawcze, a także ich zdolność zapamiętywania. Dodatkowo obserwowano zwiększony poziom tego związku w hipokampie, który uważany jest za najważniejszą strukturę mózgu odpowiedzialną za pamięć. Na podstawie tych obserwacji naukowcy wyciągnęli zaskakujący wniosek, że proces starzenia się u tych zwierząt został po części cofnięty. Badania te już po raz kolejny dowodzą, że istnieje związek pomiędzy dietą, a funkcjonowaniem mózgu w procesie starzenia. Krótko mówiąc ważne jest to, jak się odżywiamy.

Opóźnianie procesu starzenia nie jest jedyną zaletą pterosilbenu. Udowodniono także, że wykazuje on działanie przeciwnowotworowe. Podobny efekt w zwalczaniu nowotworów ma resveratol występujący obficie w winogronach. Posiada on także silne właściwości antyutleniające. O nadzwyczajnych właściwościach winogron, a co za tym idzie, także czerwonego wina wiadomo było już od dawna. Niestety, pterosilben nie jest obecny w winie, prawdopodobnie dlatego, że szybko rozkłada się pod wpływem wody i światła.

Oprócz pterostilbenu, w jagodach odkryto także kilka innych związków chemicznych, które mogą wykazywać podobne działanie. Ich wpływ na proces starzenia jest obecnie analizowany na komórkach hodowanych, a także na zwierzętach.

Dotychczas nikt nie zajmował się badaniem wpływu pterostilbenu na organizm ludzki, ale naukowcy twierdzą, że wyniki badań na zwierzętach można w dużym stopniu odnieść także i do człowieka. Niestety nie wiadomo jednak, w jakich ilościach związek ten wywołałby efekt cofnięcia się procesu starzenia u ludzi. Mimo tego nie zaszkodzi wzbogacić swoją dietę w potrawy bogate w jagody i winogrona.

Monika Klejman