Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
migrator migrator 02.11.2007

MEDYCYNA: Znów złe wieści dla "puszystych"

Otyli są znacznie bardziej narażeni na raka, niż szczupli

O fatalnych skutkach otyłości wiadomo nie od dziś – choroby serca, czy cukrzyca znacznie bardziej zagrażają „puszystym” niż szczupłym. Z raportu przygotowanego przez World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research wynika, że także nowotwory występują u nich częściej. Zdaniem autorów, badania pokazują ścisły związek raka z otyłością, a zwłaszcza z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi. Szczególną uwagę naukowcy zwracają na spożycie mięsa i radzą unikać mięsa bardzo przetworzonego, zawierającego duże ilości soli (której ilość w naszej diecie też należy kontrolować i ograniczać) i konserwantów, takich jak np. azotany. Przekształcają się one bowiem w N-nitrozoaminy, podejrzewane o własności kancerogenne. Według cytowanych badań – przykładowo - ryzyko raka okrężnicy rośnie o 21% z każdymi 50 g przetworów mięsnych, zjadanych dziennie. W raporcie można też znaleźć 10 złotych rad dla chcących uniknąć nadmiernej tuszy i kłopotów ze zdrowiem. W zasadzie o wszystkim dobrze wiemy – ruch, mądre odżywianie się, umiarkowanie w spożyciu alkoholu i czerwonego mięsa, unikanie fast-foodów itp., problem tylko w tym że często w naszym życiu teoria bardzo rozmija się z praktyką…

Źródło: New Scientist