Polskie Radio
migrator migrator
09.11.2007
CHEMIA: Soja na wagę złota
"Zielona chemia" pozwala bezpiecznie dla środowiska otrzymać nanocząsteczki złota
Z prostej mieszaniny sojowych ziaren, wody i soli złota można otrzymać nanocząsteczki cennego kruszcu. Taki sposób wynaleźli i opatentowali naukowcy z University of Missouri. Nanocząsteczki złota znajdują zastosowanie m.in. w mikrobiologii oraz w nowoczesnych technikach medycznych i jest na nie zapotrzebowanie, a dotychczasowe metody były trudniejsze i bardzo szkodliwe dla środowiska ze względu na udział w reakcjach takich trujących związków jak m.in. hydrazyna i tetrawodorobromian sodu. Tymczasem soja zawiera mnóstwo nietoksycznych, aktywnych związków chemicznych (także cennych dla zdrowia człowieka), a wśród nich takie, które – jak się okazało - wytrącają złoto z ich soli, a powstałym nanocząsteczkom nie pozwalają się „sklejać” w większe grudki. Kierujący zespołem naukowców prof. Kattesh Katti od dawna interesuje się wykorzystaniem roślin w chemii i w ubiegłym roku użył gumy arabskiej, czyli substancji otrzymanej z akacji, do pokrywania cieniutkim płaszczem złotych nanodrobinek, by utrzymać ich stabilność.
Źródło: Chemistry World
tagi: