Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Jarosław Krawędkowski 09.09.2014

Od dziś polski cydr w wagonach WARS. Ale tylko 2 miesiące

Od dziś pasażerowie wagonów restauracyjnych i barowych WARS mogą znaleźć w ofercie cydr „Cider Inn” produkowany ze świeżych, polskich jabłek. Lekki musujący napój alkoholowy pojawi się w ofercie WARS na razie do końca października.
Cydr pojawi się w WARS-ie  dwóch odsłonach - wytrawnej i półwytrawnej o zawartości alkoholu do 4,5 proc. Do tego firma rozdaje polskie jabłka.Cydr pojawi się w WARS-ie dwóch odsłonach - wytrawnej i półwytrawnej o zawartości alkoholu do 4,5 proc. Do tego firma rozdaje polskie jabłka. Glow Images/East News

Jak czytamy na stronie internetowej WARS-u, wprowadzenie cydru to element promocji polskich, naturalnych produktów. Ten musujący napój pojawi się w dwóch odsłonach - wytrawnej i półwytrawnej o zawartości alkoholu do 4,5 proc.

– Cydr serwowany w WARS ma delikatnie wytrawny smak. To doskonały napój orzeźwiający, który pasuje do wielu dań, takich jak panierowany camembert czy grillowana pierś z kurczaka - mówi Piotr Zaborowski, szef kuchni WARS.

Cydr polską odpowiedzią na rosyjskie embargo?>>>

Wspieranie sprzedaży polskich owoców to nie pierwsza tego typu inicjatywa zorganizowana w pociągach. W ramach wspólnej akcji PKP Intercity i WARS, pasażerowie pociągów Express Intercity (EIC) w ramach poczęstunku otrzymują także jabłka z rodzimych sadów. Do rozdania jest aż 280 000 owoców.

– Pod koniec czerwca zmieniliśmy ofertę menu. Jednak cały czas chcemy wprowadzać do naszej oferty kolejne, polskie produkty. WARS to doskonałe miejsce do promowania produktów regionalnych, również dlatego, że mamy tutaj grupę odbiorców dostępną przez określony czas - mówi Paweł Dudek, Prezes Zarządu WARS S.A.Jak zapowiada,  WARS w kolejowym menu pasażerowie będą mogli liczyć na kolejne, regionalne przysmaki.

Obecnie firma obsługuje: - 61 wagonów gastronomicznych, w tym 15 restauracyjnych i 46 barowych.

jk