PAP
Anna Borys
19.04.2011
Polak rocznie zjada około 200 jaj
Jaja najbardziej lubią emeryci i rolnicy. Stronią od nich osoby pracujące na własny rachunek.
fot. Wikimedia Commons/GNU
Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjadł w 2010 r. 206 jaj, czyli tyle samo, ile rok wcześniej.
IERiGŻ szacuje, że w tym roku spożycie jaj nieznacznie wzrośnie. Większego popytu należy spodziewać się w drugiej połowie 2011 r. w związku z przewidywanym pogorszeniem się sytuacji na rynku mięsnym.
Według badań budżetów gospodarstw domowych, w pierwszych trzech kwartałach 2010 r. w porównaniu z analogicznym okresem w 2009 r., konsumpcja świeżych jaj zmalała o 2 proc. - zjedzono ich średnio 115. Spożycie spadło we wszystkich typach gospodarstw, z wyjątkiem gospodarstw rolników i rencistów.
ab
tagi: