IAR
Tomasz Owsiński
11.08.2013
Rosjanie znaleźli bakterie w mięsie z Polski
Rosyjska Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego wykryła bakterie E. coli w produktach mięsnych z Polski.
Flickr/FotoosVanRobin
Posłuchaj
-
Relacja Włodzimierza Paca z Moskwy o bakteriach w polskim mięsie (IAR)
Czytaj także
"Rossielchoznadzor" poinformował, że "służba weterynaryjna Polski została ostrzeżona o niedopuszczalności takich naruszeń".
Według rosyjskiej służby, w trakcie badań laboratoryjnych szpiku wieprzowego mrożonego, dostarczonego z przedsiębiorstwa Zakłady Mięsne Carnis-Koło Bronisław Rowecki Spolka Jawna, wykryto bakterie grupy E. coli oraz mezofilne aerobowe i fakultatywne anaerobowe mikroorganizmy. Zaś w partii wołowiny mrożonej z przedsiębiorstwa Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. wykryto bakterie grupy E. coli .
Wspomniane polskie zakłady nie są jedynymi, w wyrobach których rosyjska służba wykryła zakazane lub szkodliwe substancje czy bakterie. Naruszenia wykryto też w produktach firm ze Stanów Zjednoczonych, Kanady, Chin czy Białorusi.
Galeria: dzień na zdjęciach >>>
IAR, to