Czwórka
Darek Matyja
12.04.2013
Sportowa dieta - Makaron z serem i krewetkami
Dota Szymborska poleca smaczne i zdrowe potrawy sportowe.
oneginetatopa.blogspot.com
W sportowej diecie dziś kolejny przepis, który tym razem pochodzi z mojej ulubionej książki "Runner’s World Complete Guide To Nutrition" - Serek, krewetki i oliwki, oczywiście makaron.
Jedna porcja zawiera 418 kcal oraz 34g tłuszczu, 33g węglowodanów i 22g białka.
To prosty i szybki przepis. Bardzo ważne aby użyć świeżego makaronu. W innym przypadku danie może nie być aż tak smaczne.
Składniki:
- 100g świeżego makaronu – tagliatelle
- łyżeczka oliwy
- 200g krewetek (mrożone, starannie opłukane z glazury)
- 2 ząbki czosnku starannie posiekane
- 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
- opakowanie Philadelphia Light
- posiekana natka pietruszki (najlepiej taka z doniczki, ważne by listki były drobne)
- pieprz
Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania makaronu (posolić). Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać krewetki, sól i pieprz. Po kilku minutach dodać serek Philaldephia i oliwki. Dolać trochę wody z gotowania makaronu, by sos nie był zbyt gęsty. Odcedzić makaron. W dużym garnku wymieszać makaron z sosem. Nałożyć na talerze i posypać pietruszką oraz startym parmezanem.
Smacznego biegowego!
Dota Szymborska (maratonka i blogerka)
dm